در نشستی مطرح شد؛
احیای بنای رئیس‌المجاهدین در دستور کار /اتراق ستارخان و باقرخان در آبیک/پیشنهاد کار تلفیقی-انتفاعی در مقبره مشروطه‌خواه قزوینی
دوشنبه 30 تیر 1399 - 5:00:31 PM
در نشست مسئولان استان قزوین و شهرستان آبیک، تصمیماتی در خصوص مرمت و احیای مقبره رئیس‌المجاهدین واقع در روستای ناصرآباد أخذ و مسئولان مکلف به انجام اقداماتی شدند.
به گزارش خبرنگار پایگاه جامع اطلاع‌رسانی آبیک، شهرام احمدپور فرماندار شهرستان آبیک به همراه کبری کشاورزیان سرپرست اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان آبیک و تنی چند از مسئولان شهرستان از بنا و مقبره رئیس‌المجاهدین واقع در روستای ناصرآباد این شهرستان بازدید کردند.
علی فرخزاد معاون هماهنگی امورعمرانی استاندار قزوین، علیرضا خزائلی مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قزوین، یدالله ملکی مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای استان قزوین، نمایندگان یکی ازنوادگان رئیس المجاهدین از میهمانان استانی بودند که در این بازدید مسئولان شهرستان آبیک را همراهی کردند و با برگزاری نشستی، تصمیماتی را در زمینه مرمت و احیای بنای مقبره رئیس المجاهدین أخذ کردند.

بنای رئیس‌المجاهدین به پاتوق معتادین و بی‌خانمان‌ها تبدیل شده
شهرام احمدپور فرماندار شهرستان آبیک در این نشست با اشاره به اینکه میرزا حسن شیخ‌الاسلام مشهوربه رئیس‌المجاهدین از شخصیت‌های طراز اول دوران مشروطه بوده و رهبری مشروطه‌طلبان قزوین را بر عهده داشته، اظهار کرد: ایشان از خانواده‌ای ریشه‌دار و با اصالت قزوین است وزمانی که ستارخان و باقرخان از تبریز برای فتح تهران، به تهران می‌رفتند چند شبی را در همین مکان «مقبره رئیس‌المجاهدین» اتراق می‌کنند.
وی میرزا حسن را ظلم‌ستیز و مردم‎‌دوست ذکر وافزود: ایشان به ساختن تاسیسات عام‌المنفعه همت می‌گماشت و در شب عرفه سال 1336 هجری قمری دار فانی را وداع گفت که در آرامگاهی که خود ساخته بود، به خاک سپرده می‌شود و مزار همسر وی هم در همین مکان است.
این مسئول به تشریح جزئیات بنای مقبره رئیس‌المجاهدین پرداخت و تصریح کرد: این بنا، آجری بوده و دارای آب انبار، چند اتاق، کاورانسرا، سرداب، نماهای شمالی و جنوبی مشرف به ایوان‌های شمالی و جنوبی  بوده و سقف اتاق با قوس گهواره‌ای شکل پوشش یافته است.

تخصیص 140 میلیون اعتبار برای بنای رئیس‌المجاهدین
طبق اذعان فرماندار شهرستان آبیک، بنای رئیس‌المجاهدین  که بیش از 100 سال قدمت دارد، متروکه شده و سرقت‌ها و حفاری‌های غیرمجازی هم صورت گرفته و چاه آب موجود در این بنا افکن کرده و پاتوق معتادین و افراد بی‌خانمان شده در 17 اسفند سال 81 جزو آثار ملی به ثبت رسیده که به توجه ویژه برای احیا و مرمت نیاز دارد.
به گفته احمدپور، در کمیته برنامه‌ریزی امسال، 140 میلیون تومان اعتبار برای بنای رئیس‌المجاهدین در نظر گرفته شده  که با احیای مقبره این شخصیت تاریخی، می‌توان یاد و خاطره وی را گرامی داشت.
علیرضا خزائلی مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قزوین هم در این نشست در دوران مشروطه اتفاق عجیب و غریبی رخ داده است و مشروطه را با ستارخان، باقرخان، محمدتقی پسیان و دیگر شخصیت‌ها می‌شناسیم در حالی که مشروطه روی کاکل و دوش قزوینی‌ها بود؛ زمانی که مشروطه‌خواهان برای پیروزی مشروطه برای فتح تهران رهسپار می‌شدند از شرق وارد تهران نمی‌شدند بلکه همه به قزوین می‌آمدند و از قزوین برای فتح تهران به تهران می‌رفتند.
وی افزود: زمانی که از متفکرین مشروطه صحبت می‌کنیم نام دانشمندان و فرهیختگان قزوینی در تاریخ موج می‌زند و رئیس‌المجاهدین هم یکی از این  شخصیت‌های تاثیرگذار ملی بوده که اهل قزوین هم است.

مرمت دیوار پیرامونی مقبره رئیس‌المجاهدین
این مسئول ادامه داد: قزوینی‌ها و منطقه قزوین بسیار افراد متولی بودند که به واسطه اینکه یک خانواده درگیری علوم دینی می‌شد همان خانواده با داد و ستد با غرب و مسافرت به غرب و مذهبی بودن و پول فراوان نقش بسزایی در روشنگری‌ها و روشنفکری‌ها داشته‌اند.
مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قزوین بیان کرد: رسما تعهد اخلاقی می‌دهم و حتی صورت جلسه هم امضا می‌کنم که هر زمانی که متولیان مقبره رئیس‌المجاهدین، سرایداری را تعیین کنند و مشکل آب این مکان رفع شود، دو هفته بعد از آن مرمت و استحکام‌سازی دیوارهای پیرامونی بنا را آغاز می‌کنیم و حتی حفاظ هم در نظر می‌گیریم.
خزائلی یادآور شد: از متولیان و بازماندگان رئیس‌المجاهدین انتظار داریم که پس از آغاز به کار مرمت دیوار این مقبره از سوی میراث فرهنگی قزوین، نسبت به احیای مقبره اقدام کنند.

پیشنهاد کار تلفیقی –انتفاعی در مقبره رئیس‌المجاهدین

علی فرخزاد معاون هماهنگی امورعمرانی استانداری قزوین هم در پایان این نشست با ذکر اینکه مشکلی برای آغاز به کار مسئولین برای احیای مقبره رئیس‌المجاهدین وجود ندارد، گفت: باید احیای این بنا کار پایدار انجام شود تا به وضعیتی که هم‌اکنون قرار دارد، بازنگردد.
وی  افزود: تعیین مکان مقبره‌المجاهدین به عنوان مجتمع بین‌راهی که با نیت واقف که از این مکان به عنوان پذیرایی رایگان از مسافران استفاده می‌کرد، کاملا همخوانی دارد و می‌توان کار تلفیقی –انتفاعی-موقوفه-خیریه انجام داد و به یک مجتمع بین راهی و خدمات رفاهی و سفره‌خانه سنتی تبدیل کرد و در موضوعات انتفاعی برای اراضی موقوفات مجاور مقبره هم، طرحی پیش‌بینی کرد.
این مسئول ادامه داد: پیشنهاد می‌شود در قالب کارگروهی، از متولیان و مسئولان دخیل در احیای مقبره رئیس‌المجاهدین دعوت به عمل آید و با برگزاری جلسه‌ای، کار تعریف شود و با تقسیم وظایف از ظرفیت‌های موجود برای احیای این بنا به نحو احسن استفاده کرد.
معاون هماهنگی امورعمرانی استانداری قزوین بر پیشگام شدن مسئولان در اجرایی شدن عملیات احیای مقبره رئیس‌المجاهدین تاکید کرد و گفت: عزم مسئولان برای جلب اعتماد متولیان این مقبره وجود دارد و با برگزاری جلسه‌ای در هفته آینده، پیشنهادها برای مرمت و احیای مقبره مشخص می‌شود و در قالب همایش، نشست با استاندار قزوین و دیگر برنامه‌ها می‌توان از متولی مقبره که از نوادگان رئیس‌المجاهدین است، تقدیر کرد.

http://www.AkhbareAbyek.ir/Fa/News/118056/احیای-بنای-رئیس‌المجاهدین-در-دستور-کار--اتراق-ستارخان-و-باقرخان-در-آبیک-پیشنهاد-کار-تلفیقی-انتفاعی-در-مقبره-مشروطه‌خواه-قزوینی
بستن   چاپ